ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တာေလးေတြကိုကူးယူျပီးရင္ ေတာ႕ ေရးသူနာမည္ေလးထည္႔ ေပးၾကပါရန္ေမတၱာရပ္ခံအပ္ပါတယ္ရွင္။

Wednesday 21 March 2012

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ေ​သာ အစားအစာမ်ား

ေန႕စဥ္ႏွင့္အမွ် ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ သစ္သီးဝလံမ်ားကို က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမိုစားသံုးၾကရန္ ဆရာဝန္မ်ား၏ အၾကံေပးၿခင္းကိုခံေနရ၏။ အခ်ိဳ႕အစားအေသာက္မ်ားမွာ အမွန္တကယ္ပင္ ကင္ဆာ ေရာဂါအား ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ရာ၌အကူအညီေပးႏိုင္ေပရာ အစားအေသာက္ သုေတသီ မန္ဒါအာဆဲလ္၏ ခႏၶာကိုယ္အတြက္အေရးပါလွေသာ အစားအေသာက္(၁၀)မ်ိဳးကိုေဖာ္ၿပလိုက္ရေပသည္။

















ဗိုက္တာမင္စီဓါတ္ပါေသာသစ္သီးဝလံမ်ား




               လိေမၼာ္သီးႏွင့္ဂရိတ္ဖရုအသီးမ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္ေသာ ကိုမာရင္းCoumarins ဓာတ္ အဓိကပါဝင္ေသာသစ္သီးနွစ္မ်ိဳးၿဖစ္၏။ဓာတ္ခြဲခန္းမွစမ္းသပ္မူမ်ားအရယင္းကိုမာရင္းဓာတ္မွာရင္သား တစ္ သ်ွဴး မ်ား အတြင္းမွ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား၏တိုးပြားလာမူကိုပိတ္ဆို႕ တားဆီးႏိုင္ေၾကာင္း သိပံၸပညာရွင္မ်ား ဆက္စပ္၍သက္ေသၿပႏိုင္ခဲ့ၾကေပသည္။သို႕ေသာ္ ယေန႕က်ြႏု္ပ္တို႕ စားေသာက္ေနၾကေသာလိေမၼာ္သီးမ်ား အတြင္း၌ ကိုမာရင္းဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္အတြင္း၌လည္း အလားတူအက်ိဳးသက္ေရာက္မူ၇ွိ မရွိကို တိတိက်က် မသိရွိၾကေသးေခ်။သို႕ေသာ္ယင္းသစ္သီးမ်ားကိုပိုမို၍စားသံုးသင့္သည္မွာေတာ့အမွန္ပင္ၿဖစ္၏။အဘယ္ေၾကာင့္ ဆိုေသာ္ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ပြားႏွုဳန္းကိုနည္းပါးေစေသာဗိုက္တာမင္စီဓာတ္ကလည္းယင္းသစ္သီးမ်ား အတြင္း ၌ ပါ ဝင္ေနေသာေၾကာင့္ၿဖစ္၏။

              ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ပြားမူၿဖစ္စဥ္တြငိ အဆိပ္သဖြယ္ အေရးပါလွေသာအင္ဇိုင္းမ်ား၏ ဆိုးဝါးေသာ သတိၱမ်ားကိုကိုမာရင္း(Coumarins)ကပ်က္ၿပယ္ေစကာရင္းသားကင္ဆာၿဖစ္ပြားမူမွအကာအကြယ္ေပးေကာင္း ေပးႏိုင္သည္ဟုယူဆေသာ္ရ၏။ထို႕အၿပင္ယင္းကိုမာရင္းဓာတ္အားဆန္၊ဂ်ဳံ၊ေၿပာင္းစသည့္ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား ၊ၾကာညိဳ႕၊ေဂၚဖီထုပ္၊သခြားသီးႏွင့္ ဖရဲသီးမ်ား၌လည္း ေတြ႕ရွိႏိုင္၏။

ဘရိုကိုလီ(သို႕)ေဂၚဖီပန္းအစိမ္းရင့္ေရာင္


      အစားအေသာက္ႏွင့္ပတ္သက္၍ အေမရိကန္ အမ်ိဳးသားကင္ဆာဌာနၾကီးမွဘရိုကိုလီအား နံပါတ္တစ္ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္ေသာအစားအစာအၿဖစ္သတ္မွတ္ခဲ့ၾက၏။ဘရိုကိုလီ၏အရသာမွာအနည္းငယ္ ္ခါး သက္သက္ၿဖစ္ေသာ္လည္းပါဝင္ေသာဆာလ္ဖာဓာတ္ကေမြွးၾကိဳင္ေသာရနံ႕ကို ၿဖစ္ေပၚေစကာကင္ဆာ ေရာဂါၿဖစ္ပြားမူကို အဓိက ကာကြယ္ေပးေေသာ အပိုင္းၿဖစ္သည္။

    ဓာတ္ခြဲခန္းအတြင္း၌ ရင္သားကင္ဆာဆဲလ္မ်ားအတြင္းသို႕ယင္းဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဘရိုကိုလီမွ သဘာဝဓာတု ပစၥည္းမ်ားကိုေရာစြက္ထည့္သြင္းစမ္းသပ္ၾကည့္ရာ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား၏ အေရအတြက္ တိုးပြားလာမူကို ရပ္တန္႕ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိပံၸပညာရွင္မ်ားက စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိခဲ့ၾက၏။
         ဘရုိကိုလီတြင္ ေဖာ္ၿပပါသတိၱထူးမ်ားပါဝင္ရံုမကဘဲဗီတာမင္စီႏွင့္အီးတို႕ ကဲ့သို႕ေသာ ဓာတ္တိုးၿခင္းကို အကာအကြယ္ေပးေသာantioxidantသတိၱမ်ားပါဝင္ေနၿပန္၏။ခႏၶာကိုယ္အတြက္အဆိပ္အေတာက္ၿဖစ္ေစေသာ
ဖရီးရက္ဒီကယ္မ်ား၏ တိုးပြားလာမူကို ရပ္တန္႕ေစ၏။ယင္းဖရီးရက္ဒီကယ္လ္မ်ားမွာ ေလထုညစ္ညမ္းမူႏွင့္ ေနေရာင္ၿခည္အားအလြန္အမင္းခံယူမူေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္အတြင္း၌ၿဖစ္ပြားလာၿပီး ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ေစေသာ အဓိကအေၾကာင္းရင္းတစ္ရပ္ၿဖစ္၏။


ကန္စြန္းဥ

  မီးဖုတ္၍ၿဖစ္ေစ၊ ေရထဲတြင္ၿပဳတ္၍ၿဖစ္ေစ၊အာလူးေၾကာ္ကဲ့သို႕အပိုင္းအစေလးမ်ားအေနႏွင့္ၿဖစ္ေစ သံုးႏိုင္၏။ မည္ကဲ့သို႕စားစားကန္စြန္းဥမွ ကင္ဆာေရာဂါအား တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ေသာဓာတ္သတိၱသံုးမ်ိဳးကိုရရွိႏိုင္ ၏။ ယင္းသံုးခုစလံုးကို antioxidants ဗိုက္တာမင္မ်ားဟုေခၚ၏။ဘီတာကာရိုတင္း၊ဗိုက္တာမင္စီႏွင့္အီးမ်ားကို အတူတကြ တစ္ခါတည္းစားပါကပိုမို၍အာနိသင္ အက်ိဳးရွိႏိုင္ၿပီးရင္သားကင္ဆာ တစ္သွ်ဴးမ်ားကကင္ဆာ ေရာဂါ အား ခံႏိုင္ရည္ကို ပိုမိုတိုးတက္ေစပါသည္။

ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး

     ကုလားပဲ အပါအဝင္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၌ လစ္နင္Lignamsဟူေသာအရာတစ္မ်ိဳးပါဝင္သည္အမ်ိဳးသမီးမ်ား၌အီစ ထရိုဂ်င္ေဟာ္မုန္းပမာဏလြန္စြာၿမင့္မားလာပါကရင္သားကင္ဆာၿဖစ္ေစႏိုင္ေသာယင္းလစ္ဂင္မ်ားကသူကိုယ္
တိုင္ကဓာတ္တိုးမူကိုေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ေသာantioxidantသတၱိရွိၿပီးကင္ဆာၿဖစ္ေစနိုင္ေသာေၿပာငိးလဲမူ႔ကိုဟန္႕
တားႏိုင္ပါသည္။

သံလြင္ဆီ

       အေမရိကႏွင့္ဥေရာပေၿမာက္ပိုင္းႏိုင္းငံမ်ားထက္ေၿမထဲပင္လယ္ႏိုင္ငံမ်ား၌ ရင္သားကင္ဆာ ၿဖစ္ပြားႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းသည္ကိုေလ့လာေတြ႕ရွိၾကရသည္။ကမၻာ့ကင္ဆာသုေတသန အသင္းၾကီးက ယင္းသို႕ၿဖစ္ရေသာ
အေၾကာင္းအရင္းမွာေၿမထဲပင္လယ္ႏိုင္ငံမ်ား၌သံလြင္ဆီပိုမိုစားသံုးေသာေၾကာင့္ဟုဆို၏။ ထိုသို႕ၿဖစ္ရေသာ အေၾကာင္းရင္းမွန္ကိုမည္သူမွတိတိက်က်မေၿပာႏိုင္ေသာ္ၿငားလည္းသံလြင္ဆီကိုစားလိုက္ေသာအခါရင္သား ကင္ဆာၿဖစ္ပြားႏႈန္းႏွင့္ဆက္စပ္ေနေသာၿပည့္ဝဆီမ်ားအတြကေနရာမွာအစားအစာမ်ားထဲတြငိေလ်ာ့နည္း
ေသာေၾကာင့္ၿဖစ္မည္ဟု ယူဆၾကသည္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အသုပ္မ်ားေပၚ၌ သံလြင္ဆီကိုဆမ္းစားရံုမွ်ၿဖင့္ၿပည့္ဝဆီမ်ားစြာ ပါဝင္ေသာ ေမယိုေန႕စ္ Mayonnaiseကိုအစားထိုးသကဲ့သို႕ၿဖစ္သြားေစပါသည္။သံလြင္ဆီမွာက်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမိုေကာင္းမြန္သည္ မွန္ေသာ္လည္းအဆီမွန္သမွ်မွာကလိုရီဓာတ္ၿမင့္မားသည္ခ်ည္းၿဖစ္၏။ထို႕ေၾကာင့္ကလိုရီဓာတ္ကိုလိုအပ္သည္ ထက္ပိုမိုစားသံုးပါကကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုတိုးတက္လာၿပီးယင္းအခ်က္ကလည္းအမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ရင္သားကင္ ဆာကိုၿဖစ္ေစတတ္သည္ကိုသတိခ်ပ္ေစလိုပါသည္။ထို႕ေၾကာင့္သံလြင္ဆီကိုလည္းမွ်မွ်တတစားရန္လိုပါသည္။

ေပါင္မုန္႕ညိဳ

     ေပါင္မုန္႕ညိဳ၊ဆန္လံုးညိဳႏွင့္နံနက္စာေကြကာအုပ္မ်ားကိုစားသံုးၿခင္းၿဖင့္ အီစထရိုဂ်င္ ေဟာ္မုန္းပမာဏကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီးခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွအညစ္အေၾကးမ်ားစြန္႕ထုတ္မႈကိုလည္းလ်င္ၿမန္ေစႏိုင္သည္ဟုယူဆၾက ပါသည္။ထိုကဲ့သို႕ၿဖစ္ရၿခင္းၿဖစ္စဥ္ကိုေလ့လာၾကည့္ပါကထိုအမွ်င္ပါေသာအစားအစာမ်ားစားသံုးၿခင္းေၾကာင့္
ခႏၶာကိုယ္၏အစာလမ္းေၾကာင္းတြင္အီစထရိုဂ်င္ေဟာ္မုန္းဓာတ္တည္ရွိေနေသာအခ်ိန္ တိုေတာင္းသြားေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကယင္းေဟာ္မုန္းကိုၿပန္လည္စုပ္ယူေသာအခ်ိန္လည္းတိုေတာင္းသြားေပသည္။ေဖာ္ၿပပါအစားအစာ မ်ား တြင္ကင္ဆာေရာဂါအားတိုက္ဖ်က္ေသာ ဗိုက္တာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ားပါဝင္ေနပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ အမွ်င္မ်ားစြာပါေသာ အစားအစာမ်ားကိုစားသင့္လွေပသည္။

စေတာ္ဘယ္ရီ

     စပ်စ္သီးႏွင့္ပန္းသီးတို႕ၿပီးလွ်င္ ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ႏိုင္ေသာဓာတုပစၥည္းမ်ားကို ဓာတ္ၿပယ္ေစႏိုင္ေသာ အီလာဂစ္အက္ဆစ္ကိုအမ်ားဆံုးေတြ႕ႏိုင္ေသာအသီးမွာစေတာ္ဘယ္ရီႏွင့္ရပ္စ္ဘယ္ရီအသီးတုိ႕ပင္ၿဖစ္သည္။ ယင္းအသီးမွဗိုက္တာမင္စီမွာခႏၶာကိုယ္မွလြယ္ကူစြာစုပ္ယူႏိုင္ၿပီးဖရီးရက္ဒီကယ္မ်ားကိုေလ်ာ့နည္းေစပါသည္။

မုန္လာဥနီ

      မုန္လာဥနီကိုစားၿခင္းၿဖင့္အေမွာင္ထဲတြင္ပိုၿမင္ႏိုင္ပါသည္။အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္လိေမၼာ္ေရာင္ ဘီတာကာရိုတင္းဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ေသာေၾကာင့္ၿဖစ္ပါသည္။ဘီတာကာရိုတင္းဓာတ္မွာအထက္ပါသတၱိအၿပင္ ကင္ဆာေရာဂါကိုၿဖစ္ေစႏိုင္ေသာဖရီးရက္ဒီကယ္လ္မ်ား၏ဆိုးက်ိဳးသတၱိမ်ားကိုပ်က္ၿပယ္ေစႏိုင္ပါသည္။ခႏၶာ
ကိုယ္ကဘီတာကာရိုတင္းဓာတ္မ်ားကိုစုပ္ယူရာ၌အဆီဓာတ္အနည္းငယ္ရွိလွ်င္ပိုေကာင္း၏။ထိုေၾကာင့္မုန္လာ ဥနီမ်ားကိုခ်က္ၿပဳတ္ၿပီးထမင္း၊ဟင္းႏွင့္ၿဖစ္ေစ၊ဟင္းသီးဟင္းရြက္အသုပ္မ်ား၌မုန္လာဥနီပါဝင္ပါကအနည္းငယ္ ဆီဆမ္း၍ ၿဖစ္ေစ စားသံုးပါက ပိုမိုေကာင္းမြန္ပါသည္။

ပဲၿပား၊ပဲငံၿပာရည္

       ပဲၿပား၊ပဲပိစပ္၊ပဲပုပ္ႏွင့္ပဲငံၿပာရည္မ်ား၌အိုက္စိုဖေလဗြန္Isoflavonesဓာတ္ပါရွိၿပီးကင္ဆာဆဲလ္  မ်ားရွိရာသို႕ေသြးမ်ားစီးဆင္းမႈကိုၿဖတ္ေတာက္ေလ်ာ့နည္းေစၿပီးကင္ဆာဆဲလ္မ်ားၾကီးထြားလာမႈကိုရပ္ ဆိုင္း ေစပါသည္။

(HEALTH CARE JOURNALမွေတြ႕၇ွိမွ်ေဝပါတယ္)
ေမးထဲကိုေရာက္လာတဲ႕ က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးေလးပါ

No comments:

Post a Comment

အမွာေတာ္ေလးမ်ား ပါးခဲ႕ၾကပါဦးရွင္ ..